Wegańska Wielkanoc bez jajek

Wielkanoc bez jaj

Tradycyjne polskie święta wielkanocne, to nic innego jak morze tłuszczu i cholesterolu wylewające się z białej kiełbasy, ciast i oczywiście jajek. Nie sposób zaprzeczyć, że im bardziej tłuste jedzenie, tym smaczniejsze, a tę zasadę od zawsze wpajały nam nasze babcie. Rzeczywistość jest jednak smutna – na wielkanocnym stole, oprócz dobrego smaku znajdziemy przede wszystkim choroby. Czy można urządzić vege Wielkanoc bez obaw o swój żołądek? Zaproponuję kilka lekkich i wyjątkowo dobrych potraw, które przypomną nam smak Wielkanocy z czasów dzieciństwa.

Na początek Majonez! Puszysty i lekki, można go przyrządzić w 10 min. Bez konserwantów i uzdatniaczy. W przepisie wykorzystam olej rzepakowy – niedoceniany w Polskiej kuchni. Bardzo zdrowy ze względu na odpowiednią proporcję kwasów nienasyconych.

  • 100 ml mleka sojowego
  • 500 ml oleju rzepakowego
  • łyżka musztardy
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *