Wielkanoc bez jaj
Tradycyjne polskie święta wielkanocne, to nic innego jak morze tłuszczu i cholesterolu wylewające się z białej kiełbasy, ciast i oczywiście jajek. Nie sposób zaprzeczyć, że im bardziej tłuste jedzenie, tym smaczniejsze, a tę zasadę od zawsze wpajały nam nasze babcie. Rzeczywistość jest jednak smutna – na wielkanocnym stole, oprócz dobrego smaku znajdziemy przede wszystkim choroby. Czy można urządzić vege Wielkanoc bez obaw o swój żołądek? Zaproponuję kilka lekkich i wyjątkowo dobrych potraw, które przypomną nam smak Wielkanocy z czasów dzieciństwa.
Na początek Majonez! Puszysty i lekki, można go przyrządzić w 10 min. Bez konserwantów i uzdatniaczy. W przepisie wykorzystam olej rzepakowy – niedoceniany w Polskiej kuchni. Bardzo zdrowy ze względu na odpowiednią proporcję kwasów nienasyconych.
- 100 ml mleka sojowego
- 500 ml oleju rzepakowego
- łyżka musztardy
- łyżeczka octu jabłkowego
- sól
- pieprz